Släpp hetsen och sänk kraven! 

Den ljuva och efterlängtade sommaren är här. Mer än halva juli har försvunnit i ett nafs, så även några av mina efterlängtade och dyrbara semesterveckor. Som jag njuter. Jag har sovit mycket, ätit frukost på altanen, tränat lite, grejat med projekt i hemmet, träffat vänner och släktingar, umgåtts med familjen, grillat god mat, ja, haft det skapligt lugnt, skönt, trevligt och bra helt enkelt. Men vi har inte åkt iväg någonstans, än så länge. Måste man det? 

Att åka till ställen där turister och barnfamiljer trängs lockar inte i år. Vi har haft det hektiskt under lång tid och är lite trötta och slitna. Mer än något annat behöver vi bara ta det lite lugnt. Blotta tanken på att resa bort med fyra kivande barn och vänta i timslånga köer till åkattraktionerna på Gröna Lund eller Liseberg, eller för att ens kunna parkera bilen på Astrid Lindgrens Värld, skapar just nu bara panikkänslor hos mig. “Men barnen då, är det inte synd om barnen om ni inte åker iväg någonstans? Då kommer de ju inte ha något att berätta när de kommer tillbaka till skolan!” Så tänker nog en del och så är det kanske. Ständigt ska vi föräldrar ha prestationsångest och dåligt samvete. Är man en dålig förälder om man inte besöker djur- eller nöjesparker och vattenland varje år? Om man inte åker på sol- och badsemester? Eller på husvagnssemester alternativt till någon sommarstuga? I sociala medier matas vi den här tiden på året med bilder på våra vänners vita leenden, solbrända kroppar och lyckliga barn som får vara på diverse skojiga familjeaktiviteter och semestrar. 

Många familjer har inte råd att åka på semester eller att betala entréavgifter till nöjesparker. Varje år återkommer just detta i debatten om barnfattigdom. Man brukar utgå ifrån att det i det närmaste är en mänsklig rättighet för alla barn att få åka till Kolmården och Liseberg på sommarlovet. Att det är stigmatiserande att inte kunna berätta om sådana upplevelser för klasskamraterna vid skolstart. När alla andra berättar om allt roligt de fått vara iväg på och man själv “bara varit hemma”.  

Nu hade jag egentligen inte tänkt diskutera barnfattigdom i det här inlägget. Visst är det synd om många barn som tvingas jämföra sina egna upplevelser med andras och inse att man inte alls tycker att man fått göra lika mycket kul saker. Jag vänder mig dock emot att vi späder på denna hets genom att vi ständigt förmedlar att det är väldigt viktigt att barn får besöka t ex nöjesparker på sommarlovet. Att det är fel eller dåligt att “bara vara hemma”. När skolan börjar i augusti hoppas jag verkligen att lärare inte utsätter barnen för att berätta om vad de gjort på sommarlovet inför klassen, eller att de ska skriva om det. 

I år tänker jag strunta i alla verkliga och inbillade yttre krav om olika semesteraktiviteter. Våra barn mår inte dåligt. Vi är priviligierade, bor i villa med stor trädgård och har nära till badplats. Barnen får vara hemma i sitt eget, där alla bekvämligheter och grejor finns. De får sova ut, pyssla, baka, vara med kompisar, åka och bada. De har föräldrar som är närvarande, inte stressade och som bryr sig om dem. Det är gott nog. 

Släpp hetsen, sänk kraven, allt måste inte ske i sommar, eller i år. Fortsatt trevlig sommar på er alla och se till att göra det ni mår bra av! 

/Magdalena 

About Magdalena Lidestam

Överum 2014-05-07 Låt oss prata om skolan. Visst görs det redan, lite överallt, på många olika plan och i vitt skilda sammanhang. I partiledardebatter, i media, i samtal lärare emellan, föräldrar emellan och mellan lärare och föräldrar. Vad har jag för syfte med att vilja prata ännu mer om skolan? Jag vill börja med att påpeka att jag inte sitter inne med några som helst expertkunskaper, inte på något sätt. Jag är inte lärare, har ingen pedagogisk utbildning och har absolut ingen mängd fakta eller djupare kunskaper om hur skolans värld fungerar. Kanske just därför. Jag vill veta, jag vill analysera, jag vill diskutera. Förutom ett stort samhällsintresse är ämnet för mig högintressant på det personliga planet. Som förälder till fyra barn i åldern 1,5- 11 år har jag av naturliga skäl allt mer kommit att involveras och engageras i hur skolans värld ser ut. Med ökad föräldraerfarenhet gällande skolans värld väcks hela tiden fler tankar och frågor. Funderingarna bubblar inom mig och dessa måste ut! Därför har jag idag tagit beslutet att starta den här bloggen. Jag välkomnar diskussion och debatt, jag är uppriktigt intresserad av andras tankar, erfarenheter och åsikter. Låt oss prata om skolan!

2 responses to “Släpp hetsen och sänk kraven! ”

  1. Johanna öhman says :

    Superbra inlägg 👍
    Vi har också spenderat våra semesterveckor hemma ,iallafall till största del med undantag för små dagsutflykter .älskar lugnet att bara va och ta dagen som den kommer umgås med dem som ger energi och få göra det som ger positiv energi !☺️
    På ren svenska jag avskyr hetsen kring att det ska “göras” så mkt på sommaren ,när allt vi egentligen behöver är att vårda oss själva och varandra, ge varandra lite frihet att kunna bestämma lite över sin egen tid .
    Pressen med utlandsresor och dylikt får mig på riktigt att viljakräkas!!,när det kommer till barnen så känns det som en tävling i att den som vartit flest gånger utomlands vinner !!…vi var inte mkt utomlands när jag var liten ,men jag kan Sverige ganska bra 😉…och de uppskattar jag idag .När jag bara hade mig att tänka på och tjänade mina egna pengar kunde jag prioritera resor .Jag tror att var sak har sin tid och jag är inte det minsta besviken på mina föräldrar att vi inte va på utlandssemester utan jag är stolt över att aldrig behövt sakna nått och vetskapen om att dem alltid gjorde sitt bästa för oss barn går aldrig att ersättas❤️
    Det är verkligen en överflödiglyx att kunna resa mkt och allt handlar givetvis om prioriteringar !…en del barn skryter om att jag har minsan varit utomlands varje år sen jag föddes ..medans en del inte ens har råd att köpa glass i kiosken..och att barnen sen är tvungna att berätta om sin sommar i skolan är verkligen sorgligt och borde totalt läggas ner ,Det är nog många barn som har en klump i magen första skoldagen pågrund av detta tror jag dessutom skapar det bara en otillräcklighet hos föräldrarna . jag är glad och prioriterad,att jag kan ge mina barn den vardagslyxen som dem får,med det menar jag glass hela kläder mat på bordet,aktiviteter och en tryggt hem med kärlek å gemenskap där jag har tron om att man vågar va sig själv ❤️tror att tid med varandra på hemmaplan är väldigt underskattat och alldeles alldeles underbart !!😎☺️❤️
    Glad sommar till er 😎🌞

    Like

Leave a comment